JAN18

Tech Tips: E’Prom Nexgen Firmware Update

0 Flares 0 Flares ×

Brunswick heeft nu op de nieuwste GS-X machines EPROMS met versie 4.95.21 (art 47-862877-401). Deze versie bevat een aantal nieuwe mogelijkheden voor de machine. Een overzicht:

 • Bij de opstart van de machine zal het 2 lijnig display de Nexgen firmware versie vertonen. In bovenstaand geval :  4.95.21. Wanneer de Nexgen gebruikt maakt van een rear display dan verschijnt eerst de versie van de rear control box en dan de versie van de nexgen controller.
 • Wanneer een BA error optreedt (accelerator motor te warm) , dan zal de machine direct stoppen . Op vorige versies was dit enkel na het gooien van een bal.

Wijzigingen aan het set-up menu

 • Distr slow start (Y/N)

  Deze optie is uit het menu genomen.

 • Firmware version

  De firmware versie wordt nu in het setup menu weergegeven.

 • Enable PF Err (Y/N)

  Deze sectie laat aan de mechanieker toe om het tonen van deze error te activeren of niet (deze error verschijnt wanneer de spanning van de machine weggevallen is)

  • Y: PF weergeven na een stroomonderbreking (standaard)
  • N: de code niet tonen bij de heropstart na spanningsonderbreking.
 • Off sweep Dwn (Y/N)

  Deze keuze zorgt ervoor dat de sweep naar beneden valt wanneer de scorer de machine uit zet (einde spel). De sweep zal niet naar beneden vallen wanneer de OFF schakelaar op de machine wordt uitgezet.

  • Y: sweep valt naar beneden bij einde spel.
  • N: bij einde spel blijft de sweep boven (standaard)
 • Trouble blink (Y/N)

  Deze keuze bepaalt hoe de foutlamp op de pinlift zal reageren, als traditionele foutlamp of als statuslamp.

  • Y: Normaal UIT , knipperen voor foutmelding.
  • N: Uit wanneer de machine uit staat , vol brandend wanneer de machine in werking is , knipperen wanneer de machine gestopt is vanwege een fout (standaard)
 • Distr Time (45, 50, 55, 60):

  Distributeur time out, deze keuze bepaalt hoe lang de distributeur nog loopt na het einde van de cyclus en wanneer er geen bal gedetecteerd wordt.

  • 45 – 45 seconden (standaard)
  • 50 – 50 sec
  • 55 – 55 sec
  • 60 – 60 sec.
 • Shdw Bwl Time (0, 1, 2, 3)

  De tijd dat de accelerator nog naloopt om de ballen terug te zenden nadat de machine uitgeschakeld is. Het pinlicht is uit en de machine zal gedurende die tijd niet cyclen.

  • 00 – uitgeschakeld (standaard)
  • 01 – 1 minuut
  • 02 – 2 minuten
  • 03 –  3 minuten

Nota :  voor centers die Vector scoring hebben met versie 3.3.0 863 of VectorPlus met versie 2.8.23 hoger kan die mogelijkheid ook via de scorer ingesteld worden.
In dit geval is het aangewezen om de instelling op de nexgen box op 0 te zetten.

 • Coast past A (06, 07, 08, 09, 10)

  Deze instelling laat toe dat de tafelmotor doordraait voorbij schakelaar A na een eerste bal geen strike cyclus. Zodoende komen de retaining bows van de pinstations vrij en laten de pins in de pinhouders van de tafel vallen. Hierdoor gaan de elector flaps terug naar boven zodat de pin stations terug pins kunnen laden. Op deze manier is er geen overflow van rondgaande pins . Dit reduceert de slijtage en het lawaai van de terugvallende pins.
  Kies het laagste nummer dat de tafel net voldoende laat zakken zodat de ejector flaps naar boven gaan. (Standaard =  08)

Nota: kies steeds het laagste nummer dat de tafel net voldoende laat zakken om de ejector flaps vrij te maken. Denk eraan dat , wanneer de tafel verder doordraait , dat de sweep ook zakt. Zodoende is het mogelijk dat de sweep zichtbaar wordt tijdens het spel bij 2de bal. Een afstelling van de sweep kan dit corrigeren.

Nota : wanneer de tafel voorbij de A schakelaar loopt dan gaat de sweep ook terug naar beneden. Dit kan ervoor zorgen dat er onvoldoende ruimte is om de oliemachine te laten passeren onder de sweep. Controleer dit dus na aanpassing van de afstelling. ( een kleine aanpassing van de sweepafstelling kan dit oplossen ). Het is aan te raden om de banen te poetsen met de machines in eerste bal cyclus . Dan is de tafel en sweep helemaal boven.

Universeel inzetbaar

Deze nieuwe mogelijkheden laten de klant toe om de machines in te stellen op een wijze die het best past bij het bowlingcentrum en bij de wensen van de spelers en onderhoudsploeg.

De EPROMS zijn universeel inzetbaar op alle GS-X machines . Reeds bestaande centers kunnen dus ook genieten van deze nieuwe ontwikkelingen.

Verder zijn alle nieuwe mogelijkheden instelbaar. Blijkt een nieuwigheid na verloop van tijd toch niet zo te bevallen , dan kan men steeds terug naar de vroegere instellingen.

De moeite dus om even te proberen !

 

FAQ

 

Welke versies zijn momenteel beschikbaar?

De versie 4.95.21 is de officiële productie versie en wordt nu op alle nieuwe machines geïnstalleerd. Die versie zit ook op de kaarten die aangekocht worden als service part. De versies 4.90 , 4.91 , 4.91 T07 en 4.95.21 zijn nog verkrijgbaar via Electronic Repair Center.

 

 

 

Wanneer een board ingestuurd wordt ter reparatie , welke versie zal dan  teruggestuurd worden?

Dit zal afhangen van de versie die op de originele kaart zit:

 

 

 Ontvangen versie bij repair centrum  Teruggestuurde versie
 V4.90 of vroeger  V4.90
 V4.91  V4.91
 V4.95.T07  V4.94.T07
 V4.95.21  V4.95.21

 

Nota: de wijziging van versie 4.08 naar 4.90 zal resulteren in kleine wijzigingen in de werking waarvan de blokkeertijd van de baldeur die naar 4 sec gaat, de meest merkbare is.

 

Hoe vind ik de versie die momenteel op de machine geïnstalleerd is?

Om de versie vast te stellen kijk je naar het label dat op de E’prom is gekleefd (U13). De firmware versie wordt ook getoond op het display bij opstart van de machine.

 

 

 

Is er een upgrade pakket voor oudere machines?

Ja, pakket  47.862877.401 laat de centers toe om hun machines te upgraden naar versie 4.95.21. Het pakket bevat een E’Prom en de instructies voor montage in 1 nexgen box. Voor centers met gloeilampen als foutmeldingslamp is het aangewezen om die te vervangen door LED lampen (pakket 47.861047.000 per 2 lampen).

 

 

 

Zal de upgrade naar de laatste versie problemen veroorzaken op de machines?

De versie 4.95.21 is volledig achterwaarts compatibel. Naar de nieuwe versie gaan geeft echter een aantal nieuwe mogelijkheden die er vroeger niet waren, zoals bv.foutlamp op de pinlift ( installeren als statuslamp i.p.v. trouble lamp).Wanneer je dit doet is het aangewezen om de gloeilamp in de houder te vervangen  door een LED lamp (47-226118-000) aangezien die nu permanent zal branden .
Verder is het nodig voor de veiligheid dat alle nexgen boxen dezelfde versie hebben  van E’prom en de werking van alle machines gelijk is.

 

 

Zijn er nog zaken onduidelijk? Aarzel zeker niet ons te contacteren!