Onze geschiedenis

0 Flares 0 Flares ×

De beginjaren

Zoals wel meer Zuid West-Vlaamse bedrijven, ligt ook de roots van Valcke in het vlas. Halverwege de jaren ’60, toen de gloriejaren van het vlas voorbij waren, zocht Lucien Valcke naar een alternatief om de kost te verdienen. In 1966 opende hij zijn eigen bowling: “Bowling Kentucky“, een verwijzing naar de volksnaam die de hoek aan de overkant had meegekregen.

Door het aanhoudende succes van Bowling Kentucky, was Lucien blij zoon Luc te kunnen verwelkomen in de zaak. De jonge Luc Valcke zorgde meteen voor een verbreding van de activiteiten toen hij in 1976 zijn eerste container bowlingschoenen aankocht. Vol jeugdig enthousiasme legde hij hierbij de basis van het bedrijf als bowling leverencier wat in 1978 Valcke Bowling Service gedoopt werd.

De jaren 80

Onder impuls van Lucien en Luc, koos het familiebedrijf midden de jaren 80 voor het leveren van bowlingdiensten aan derden. Dit betekende dat wie vanaf nu een bowling wou installeren, beroep kon doen op de diensten van Valcke.

Naast installaties voor derden, startten de Valcke’s in de loop der jaren verschillende bowling bedrijven in eigen beheer, onder meer ook Bowling Themis in Moeskroen.

De grote sprong voorwaarts

De jaren negentig stonden in het teken van ‘de grote sprong voorwaarts’ toen Valcke in 1992 exlusief verdeler werd van alle Brunswick bowling-materiaal in België, Nederland, Frankrijk, de Franse overzeese gebieden en een deel van Zwitersland.

In 1999 toont de steeds groeiende firma, onder impuls van Luc Valcke en zijn vrouw An Maes, zijn eerste grote buitenlandse ambities en start met de bouw van een eigen bowling center in het Normandische Grand Quevilly, Rouen. Het wordt een groots state-of-the art complex met maar liefst 28 banen. In 2004 en 2007 volgen respectievelijk de Plaza Bowlings in Saint Maximin en Reims Thillois, samen goed voor 28 en 22 banen.

De derde generatie

In 2005 maakt de derde generatie zijn intrede: zonen Laurent & Henri Valcke worden betrokken bij het beleid en het operationele managament. Laurent Valcke buigt zich over de uitbating van de eigen centers, terwijl Henri Valcke zich ontfermt over de verkoop van bowlingmateriaal en volledige installaties.

Omdat Valcke zich wil blijven profileren als de norm in bowling, wordt in maart 2008 het prestigieuze bowling tornooi Brunswick Euro Challenge naar Frankrijk gehaald. In hun eigen ‘Plaza Bowling Saint Maximin’ maakt Valcke samen met Brunswick nog maar eens hun naam sterk. Het tornooi groeide intussen uit tot het grootste Europese bowlingtornooi. Brunswick zag dat het goed was en droeg in 2010 de volledige organisatie over naar Plaza Saint Maximin.

Bouwen aan de toekomst

Valcke zet ook zijn eerst stappen op het Afrikaanse continent en bouwde in 2009 een nieuwe bowling in Casablanca, het eerste Brunswick-project in Marokko. Een stap die duidelijk naar meer smaakte, aangezien in 2010 ook een center gebouwd werd in Dakar. In datzelfde jaar 2010 verwierf Valcke ook het exclusief distributeurschap voor alle consumer & aftermarkt producten in Nederland en kan nu ook op deze markt het volledige pakket van A tot Z gaan aanbieden.

Dat de firma nu nog niet stilzit, getuigt het verwerven van het exlusief distributeurschap voor het merk Life Fitness in Frankrijk en de verkoop van 60 GS-X Pinsetters aan de Nederlandse groep Klaare in 2011.

Elke dag opnieuw zet een groep van gemotiveerde medewerkers zich in om het devies van Valcke hoog te houden:“Passion is the fundament of our business & we want to reflect that passion in everything we do!”